Ce a descoperit armata americană la balonul chinezilor. Detalii incredibile despre numeroasele sale antene
Administrația Biden a stabilit că balonul spion al Chinei, care a fost doborât, sâmbătă, de aviația americană, funcționa cu o tehnologie de supraveghere electronică capabilă să monitorizeze comunicațiile SUA, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat. Imaginile surprinse de avioanele militare demonstrează că dispozitivul era dotat cu instrumente de spionaj, nicidecum destinate meteorologiei, așa cum a susținut Beijingul.
Americanii susțin că balonul chinezilor avea tehnologie de spionaj
Avioanele militare americane, care au fotografiat balonul chinezilor deasupra SUA, au dezvăluit că aparatul era dotat cu instrumente de spionaj capabile să monitorizeze comunicațiile Statelor Unite.
Balonul „era capabil să desfășoare operațiuni de colectare a semnalelor de informații” și făcea parte dintr-o flotă care a zburat deasupra a „peste 40 de țări de pe cinci continente”, a transmis Washington. El „făcea parte dintr-o flotă de baloane din RPC (n.r. – Republica Populară Chineză) pentru a efectua operațiuni de supraveghere” cu un producător legat de Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA), a adăugat SUA.
Imaginile surprinse de avioanele militare confirmă acuzația
Fotografiile făcute de avioanele spion U2 arată că materialul balonului „era în mod clar făcut pentru observare în scopuri de spionaj şi nu era dotat cu un echipament de balon-sondă meteo”, a explicat un responsabil al Departamentului de stat american, sub condiția anonimatului, relatează CNN.
„Avea numeroase antene, un ansamblu probabil capabil să colecteze şi să geolocalizeze comunicaţii. Balonul era echipat cu panouri solare suficient de mari să furnizeze energia necesară pentru colectarea datelor”, a mai precizat el.
Beijing a spus că este o aeronavă civilă pentru scopuri meteorologice
Washington a doborât, în largul coastei sale la Atlantic, acest balon care a survolat situri militare, numit de Beijing aeronavă „civilă utilizată în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”. Din cauza disputei diplomatice, secretarul de stat Antony Blinken și-a amânat o vizită în China.
Statele Unite estimează că aparatul era controlat de armata chineză şi făcea parte dintr-o flotă de baloane trimise de Beijing deasupra a peste 40 de ţări de pe cinci continente, în scopuri de spionaj.
„Suntem convinşi că fabricantul balonului are o legătură directă cu armata chineză”, a afirmat acest înalt responsabil american.
Dispozitivul de supraveghere transporta echipamente uriașe
În urma acestui eveniment, Casa Albă ia în calcul eventuale măsuri împotriva Chinei, ceea ce ar putea însemna posibile sancţiuni pe viitor. Primele rămășițe ale balonului uriaș au fost deja colectate din Atlantic. Dispozitivul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York și transporta echipamente de mărimea a două-trei autobuze școlare, au remarcat oficialii americani.